FX-100: a pákahegyek élettartamának nyomon követése

Bár a blogunk elsősorban műszaki szempontból célozza meg a kézi forrasztás területét, a jelen bejegyzésben az új Hakko FX-100 egy olyan funkcióját ismertetjük, amely elsősorban a munkafolyamat gazdasági vonatkozásában érintettek érdeklődésére számíthat.

A kézi forrasztásFX-100 működés közben üzemi költségeinek jelentős hányadát képezi a pákahegyek ára, a pákahegyek élettartama pedig, az objektív tényezők mellett, nagyban függ a forrasztást végző személy szakértelmétől és tapasztalatától. Ezért, elsősorban olyan üzemekben, ahol nagyszámú operátor végez kézi forrasztást, hasznos lehet egy egyéni nyilvántartás arról, hogy egy adott pákahegy hány forrasztást végzett és mennyi ideig működött.

Ilyen megközelítésben lehetnek hasznosak az FX-100 új funkciói, amelyek segítségével meg lehet jeleníteni a pákahegy használatára vonatkozó információkat a készülék kijelzőjén. Az egyik ilyen paraméter a pákahegy üzemideje, amely a felfűtött állapotban eltöltött üzemórákat számolja. Az üzemidőbe a lekapcsolt („hibernált”) állapotban eltöltött idő nem kerül beszámításra. Az üzemórák egyszerű számlálása mellett beállítható, hogy egy adott üzemóra után a rendszer figyelmeztesse a felhasználót a hegycsere esedékességére.

Mivel a forrasztóállomás elektronikája folyamatosan nyomon követi a pákahegy által felvett teljesítményt is – amely információn például a „Power Assist” funkció is alapul -, a készülék a hegyet ért terhelési ciklusok, azaz a hőterhelés miatt bekövetkező lehűlések és az azt követő felfűtések számát is nyilvántartja és igény esetén megjeleníti. A szokásos használat esetén egy ilyen ciklus általában egy pont megforrasztásának felel meg, ez a paraméter jó közelítéssel megfelel az adott pákaheggyel megforrasztott pontok számának. A rendszer természetesen nem tudja megkülönböztetni a forrasztás során és az egyéb okokból, például a nedves szivacs miatt bekövetkezett hőciklusokat, így ez az érték csak tájékoztató jellegű, de még így is jól jellemzi a hegy használatát.

A pákahegyek élettartamának nyomon követése az FX-100 kijelzőjén

Amennyiben élni kívánunk ezekkel a lehetőségekkel, nem szabad elfelednünk, hogy a hegy cseréjével együtt a számlálók értékét nullára kell állítanunk.

A Hakko FX-100 forrasztóállomásról, valamint a Hakko egyéb termékeiről a hivatalos magyarországi forgalmazótól kérhet bővebb tájékoztatást.