Vigyázat! Hamisítvány!

Mivel a Hakko a világ egyik vezető forrasztástechnikai gyártója és a magas minőséget képviselő készülékei világszerte közkedveltek, ennek minden pozitív kicsengése mellett az is velejárója, hogy ezek a termékek a hamisítók célkeresztjébe kerültek. Az internetes értékesítési csatornák elterjedésével, hazánkban is nagy mennyiségben jelentek meg a hamis termékek.Soldering_Station_SLD_936_

Ezek egy része nem is a szó szoros értelmében vett hamisítvány, ugyanis a Hakko stílusjegyeivel és jelöléseivel készült termékek nem Hakko márkanévvel jelennek meg. Ezen termékek nagyobbrészt amatőr használatban terjednek. Ugyan jogilag ez is támadható, de ezek gyártói és forgalmazói nem kísérlik meg eredetiként értékesíteni azokat, csak „meglovagolják” az eredeti Hakko gyártmányok jó hírét és népszerűségét. A küllem azonban nem jelent semmilyen garanciát a minőségre!

Sokkal súlyosabb megítélés alá esnek azok a valóban hamisítványnak számító darabok, amelyek Hakko márkajelzéssel kerülnek forgalomba, azt a hamis képzetet keltve a vásárlókban, hogy egy eredeti terméket használnak. Ezek forgalmazása a hatályos magyar jogi szabályozás szerint bűncselekménynek számít. Ezen felül, sem a japán Hakko Corporation, sem a hivatalos forgalmazói nem vállalnak semmilyen felelősséget a hamis termékek használatából eredő esetleges károkért. A jogi szempontokon túl, cégünket, mint a Hakko hivatalos magyarországi forgalmazóját, az is súlyosan érinti, hogy ezek a termékek rombolják az eredeti Hakko gyártmányokba vetett bizalmat.

Az is kétségtelen tény, hogy a hamisítványok piaca addig életképes, amíg vannak vásárlóik. Jelen cikkünkkel abban kívánunk segíteni, hogy felhívjuk a figyelmüket néhány jelre, amely egyértelműen mutatja, hogy hamisítvánnyal van dolgunk. Példánkban egy FG-100-as pákacsúcs-hőmérő eredeti és hamis példányát hasonlítjuk össze. Megemlíthetjük a színbeli és formai különbségeket is, ezek azonban csak abban az esetben ismerhetők fel egyértelműen, ha egymás mellett látjuk a két készüléket. Ugyancsak ebben – a gyakorlatban ritkán előálló – helyzetben figyelhető meg az előlap nyomtatásának eltérő minősége: a hamisítványon lévő feliratok és jelölések sokkal elmosódottabbak. Az viszont közvetlen összehasonlítás nélkül is észrevehető, hogy a hamisítvány nem rendelkezik sem egyedi sorozatszámmal, sem minőségbiztosítási címkével, sem pedig a nemzetközi tanúsítványok jelzéseivel (pl. a CE-jelzéssel). Az is megfigyelhető, hogy a hamisítók meglehetősen „nagyvonalúan” bántak egyes műszaki részletekkel, például a hőelemet kifeszítő mozgóérintkező nyílását védő szilikongumi lapocska teljesen hiányzik.

Előlap

hátlapoldal

A képeken nem jelenik a két készülék közötti legjelentősebb különbség: azok ára. Piaci viszonyok között az természetes, hogy egyes cégek eltérő üzletpolitikája, az eltérő versenyfeltételek más-más árat eredményeznek még azonos termékek esetén is, de ne áltassuk magunkat: nincs olyan eltérő üzleti környezet, amely akár tízszeres-húszszoros nagyságrendű különbséget eredményezne. Az ilyen kirívóan olcsó ajánlatokat mindig fogadjuk egy egészséges gyanakvással! Nézzük meg ugyanezt az FG-100-as hőmérőt néhány webáruház kínálatában:

eredeti FG100 3

eredeti FG100 2

eredeti FG100 1

hamis FG100 2

hamis FG100 1

Az első három példa hivatalos Hakko forgalmazók webáruházaiból lett kiemelve. Az ezeknél tapasztalható árkülönbözetet az eltérő üzletpolitika mellett az is magyarázza, hogy a magyar és az olasz webáruházban a gyári kalibrálási bizonylattal rendelkező változat (FG100-04), a német forgalmazónál pedig a kalibrálás nélküli (FG100-01) változat szerepel. A legutóbbi példa különösen szembeötlő, mert a hamisítás vádját elkerülendő, egy nem létező Hakko Pro nevű hőmérőt ajánlanak (Photoshop segítségével többé-kevésbé gondosan eltüntetve az FG-100 feliratot a műszer képéről), a méréstartományt pedig megnövelték a forrasztástechnikában teljesen indokolatlan 1300°C-ig. Nem mulasztották el feltüntetni a Hakko logóját, valamint, a pofátlanság netovábbjaként az ƒ„Original – Made in Japan” jelzést, bár ezek egyikének sincs semmi köze a kínált termékhez.

Természetesen ez csak egy példa, az egyes hamisítványok megjelenése között is vannak különbségek. Garantáltan eredeti terméket csak a Hakko hivatalos forgalmazóitól vehetünk:

http://www.hakko.com/world_network.html